אורח/ת
[התחבר]
לא רשומים עדיין ?
הרשמו עכשיו לקורס מתוקשב !

התעוררה שאלה ? לא הבנתם משהו ? שלחו שאלה וצוות מדריכי בית-הספר יענה לכם תוך זמן קצר:

שיעור משולש החיים (דף 9 מתוך 9)

בתחילת שיעור זה למדנו כי לצורך קיומו של הגוף חייב להתקיים מנגנון בסיסי שידאג להבאת החמצן מהאוויר החיצוני אל תאי הגוף השונים ולסילוק הפסולת מהתאים אל מחוץ לגוף. ציינו כי מנגנון זה בנוי משלוש המערכות החיוניות אשר את פעולתן סיימנו זה עתה להכיר:

  • מערכת הנשימה.
  • מערכת הדם.
  • מערכת העצבים.

עתה, לאחר שהבנו כיצד מתפקדות המערכות החיוניות, הגיע הזמן לברר מה יתרחש אם חלילה תפסק פעילותה של אחת ממערכות אלו.

הבה ננסה לדמיין כי מערכת הנשימה תפסיק לפתע להכניס חמצן לגופנו, כתוצאה, לדוגמא, מחנק או טביעה. מאחר וחמצן לא נכנס לגוף, תוך זמן קצר תזהה מערכת העצבים מחסור בחמצן ותצמצם את פעילותה בכדי לחסוך באנרגיה, כתוצאה מכך יפסיק הלב לקבל פקודות ממערכת העצבים ותוך זמן קצר יפסיק אף הוא את פעולתו.

הבה ננסה לדמיין מצב שונה במקצת, נניח כי מערכת הדם היא זאת שתפסיק לפתע את פעולתה, לדוגמא כתוצאה מדום לב שנגרם מהפרעת קצב חמורה. מאחר והלב אינו פועם, נעצרת זרימת הדם בגוף ואין מי שיעביר את החמצן מהריאות לתאי הגוף השונים ובהם המוח. תוך זמן קצר תזהה שוב מערכת העצבים מחסור בחמצן ותצמצם שוב את פעילותה בכדי לחסוך באנרגיה, כתוצאה כך תפסיק מערכת הנשימה לקבל פקודות ממערכת העצבים ובמהרה תפסיק אף היא את פעולתה.

דוגמא שלישית ואחרונה, הבה ננסה לדמיין הפעם כי מערכת העצבים היא זאת שמפסיקה לפתע את פעילותה, כתוצאה, לדוגמא, מפציעה הגורמת לפגיעה פיזית ישירה ברקמת המוח. מאחר ומערכת העצבים מפסיקה לתפקד לא יועברו פקודות למערכת הנשימה ולמערכת הדם ואף הן יפסיקו את פעולתן תוך זמן קצר.

משלוש הדוגמאות האמורות ניתן להבין כי המערכות החיוניות תלויות אחת בשנייה, ברגע שתקרוס אחת משלוש מערכות אלה יקרסו תוך זמן קצר גם המערכות החיוניות האחרות והנפגע ימות.