שיעור משולש החיים (דף 7 מתוך 9)
מערכת העצבים:
תפקידה של מערכת העצבים הוא להפעיל, לפקח ולווסת את פעולות הגוף. מרכזה של מערכת העצבים הינו איבר הממוקם בראש ונקרא המוח.
המוח הוא ריכוז של תאים המכונים תאי עצב, ייחודם של תאים אלה הוא ביכולתם להעביר זרמים חשמליים בעוצמה נמוכה. בעזרת תנועת הזרמים החשמליים מצליח המוח לאסוף נתונים רבים המגיעים מחיישנים המפוזרים בגוף. עיבוד הנתונים השונים מאפשר למוח להעריך את מצב הגוף והסביבה ולקבל החלטות.
את המוח ניתן לחלק לשלושה חלקים חשובים:
המוח הגדול – החלק העיקרי, תופס את מרבית חלל הגולגולת ואחראי על התיפקודים הגבוהים של מערכת העצבים: תחושה, תנועה, דיבור, רגשות, חשיבה זיכרון ולמידה. המוח הגדול בנוי משני חצאי כדור (המיספרות) האחראיות כל אחת להפעלת מחצית מגופנו.
המוח הקטן – ממוקם בחלקו האחורי של הראש ואחראי על שיווי משקל, תיאום פעולות הגוף (קואורדינציה) ומתח (טונוס) שרירים.
גזע המוח – ממוקם מתחת למוח הגדול ואחראי על וויסות והפעלת הפעולות החיוניות: ההכרה, הנשימה והלב. פגיעה באזור זה עלולה לגרום למוות מיידי.
ההחלטות שמקבל המוח מתורגמות לשורת פקודות המועברות לאיברי הגוף השונים.
בכדי שההנחיות של המוח אכן יגיעו אל חלקי הגוף השונים יוצא מחלקו התחתון של המוח
חוט השדרה היורד כלפי מטה. חוט השדרה הינו בעצם המשכו הישיר של גזע המוח, מדובר בכבל אינפורמציה ראשי הבנוי אף הוא מתאי עצב העובר במרכז הגב לאורך גופנו ודרכו מועברות הנחיות המוח בעזרת זרמים חשמליים.
לכל אורכו, מתפצלים מחוט השדרה עשרות
עצבים המשמשים מעין חוטי חשמל אשר יוצרים רשת סבוכה של עצבים המגיעים מחוט השדרה אל כל איברי הגוף. העצבים מעבירים את הנחיות המוח או קולטים תחושות מחיישנים שונים ומחזירים אותם לחוט השדרה בכדי שיעבירם חזרה למוח.
חשוב להבין כי איברי הגוף לא עובדים על "טייס אוטומטי" וכי ללא הנחיות רצופות של המוח לא יוכלו להמשיך ולתפקד לאורך זמן.
לדוגמא, בעזרת חיישנים הפזורים בגוף מודד המוח את ריכוז החמצן והפחמן הדו-חמצני שבדם ובהתאם לנתונים אלה ולפעילות שמבצע הגוף מורה המוח למערכת הנשימה מתי וכמה לנשום. במקביל, בעזרת בדיקה של צריכת החמצן בתאים השונים בגוף מנחה המוח את הלב מתי ובאיזה עוצמה להתכווץ.
אך למול חיוניותה האדירה של מערכת העצבים לקיום החיים, מתברר כי היא חשופה מאוד לפגיעה ולהרס.
התאים מהם בנויה מערכת העצבים – תאי העצב, רגישים מאוד למחסור בחמצן. להבדיל מתאים אחרים בגוף היכולים לשרוד ללא חמצן דקות ארוכות ואף שעות,
תא עצב שלא מקבל אספקת חמצן יישרף וימות בתוך דקות ספורות בלבד !
תאי המוח לא רק רגישים מאוד למחסור בחמצן, אלא גם אין להם את היכולת להתחדש ולהחליף תאים שנפגעו כפי שייש לתאים אחרים בגוף. מכאן שפגיעה, אפילו קצרה, באספקת חמצן למוח, עלולה לגרום לנזק מוחי שילווה את הנפגע לכל שארית חייו –
נזק בלתי הפיך.