אורח/ת
[התחבר]
לא רשומים עדיין ?
הרשמו עכשיו לקורס מתוקשב !

התעוררה שאלה ? לא הבנתם משהו ? שלחו שאלה וצוות מדריכי בית-הספר יענה לכם תוך זמן קצר:

שיעור משולש החיים (דף 5 מתוך 9)

בכדי שנוזל הדם ינוע בתוך הצנרת ויגיע לחלקי הגוף השונים חייב להיות בתוך מערכת סגורה זו לחץ שידחוף את נוזל הדם, לחץ זה נוצר בעזרת הלב, שריר המתפקד כמשאבה ומזרים דם ללא הפסקה.
הלב, הממוקם במרכז בית-החזה הינו שריר חלול לתוכו מתנקז דם מכלי דם שונים.

כאשר הלב מלא בדם הוא מתכווץ בעוצמה ודוחף את הדם קדימה בתוך הצנרת לכל חלקי הגוף. לאחר ההתכווצות מתרפה שריר הלב מה שמאפשר לדם לשוב להתנקז לתוכו לקראת ההתכווצות הבאה.

הלב האנושי מתכווץ ללא הפסקה בכדי ליצור לחץ מתמשך בתוך מערכת כלי הדם בגוף, לחץ הגורם לדם להמשיך כל הזמן בתנועה.
קצב ההתכווצות של הלב מושפע בעיקר מהמצב בו נמצא גופנו, כאשר אנו במנוחה קצב הלב של אדם מבוגר נע סביב 60-100 התכווצויות בדקה, לעומת זאת במאמץ יעלה הקצב לערכים גבוהים יותר.

כאמור, תפקידה העיקרי של מערכת הדם הוא להעביר חמצן מהריאות לכל תאי הגוף ולסלק מהתאים את הפסולת - הפחמן הדו-חמצני, לצורך זה מוזרם הדם מהלב ראשית אל הריאות, בריאות עוטפים נימים את נאדיות הריאה - אותן בלוניות קטנות בהם מתרכז האוויר שהכנסנו לריאות במהלך הנשימה.

בזמן שכדוריות הדם האדומות חולפות בצמוד לנאדיות מתבצע תהליך חילוף חומרים בו חמצן חודר מהנאדית לתוך הדם ואילו פחמן דו-חמצני עובר מנוזל הדם לתוך נאדית הריאה.

לאחר שכדוריות הדם האדומות פרקו בריאות את הפסולת - הפחמן הדו-חמצני, והועמסו בחמצן טרי, מוזרם הדם לכל תאי הגוף בכדי לספק להם את החמצן.

כלי-הדם הראשי בגוף הוא אבי העורקים, מעורק ראשי זה מתפצלים עורקים שונים. כדי להגיע לכל האזורים בגוף, מתפצלים העורקים במהלך ההתקדמות לכלי דם קטנים יותר המכונים עורקיקים שבהמשך מתפצלים גם הם לכלי דם קטנטנים הנקראים נימים.

מסלול הנימים חולף בסמוך לכל התאים בגוף ובהם מתבצע תהליך הפוך מהתהליך שהתרחש בנאדיות הריאה: חמצן נפלט מהנימים וחודר לתוך תאי הגוף, ואילו פחמן דו-חמצני שנפלט מהתאים חודר לתוך כלי הדם.

לאחר שמתבצע חילוף החומרים בתאים, מתחברים הנימים לכלי דם גדולים יותר הנקראים ורידונים המתחברים גם הם לכלי דם גדולים אף יותר הנקראים וורידים המחזירים את הדם אל הלב.