אורח/ת
[התחבר]
לא רשומים עדיין ?
הרשמו עכשיו לקורס מתוקשב !

התעוררה שאלה ? לא הבנתם משהו ? שלחו שאלה וצוות מדריכי בית-הספר יענה לכם תוך זמן קצר:

שיעור משולש החיים (דף 3 מתוך 9)

הנשימה היא פעולה לא רצונית, כלומר תתבצע באופן אוטומטי גם אם לא נבצע כל פעולה באופן מודע, מערכת העצבים קובעת את קצב הנשימה בהתאם לדרישת התאים בגוף לחמצן, קצב הנשימה הנורמאלי באדם מבוגר במנוחה הוא 12-16 נשימות בדקה.

תהליך הנשימה בנוי משני שלבים:

שאיפה – לצורך הכנסת האוויר פנימה מכווץ הגוף את השרירים הבין-צלעיים (שרירים המחברים בין הצלעות המקיפות את בית-החזה) ואת שריר הסרעפת (שריר בצורת כיפה הממוקם מתחת לריאות ומפריד בינן לבין איברי הבטן).
כתוצאה מהתכווצות השרירים גדל חלל בית-החזה והריאה "נמתחת" ומתרחבת כך שאוויר מהסביבה החיצונית "נשאב" פנימה דרך דרכי הנשימה אל תוך הריאות.

נשיפה – להבדיל מתהליך השאיפה הדורש פעולה אקטיבית של כיווץ שרירים, התהליך של פליטת האוויר החוצה הינו פעולה פסיבית לחלוטין. כאשר הגוף מפסיק לכווץ את השרירים הבין-צלעיים ואת שריר הסרעפת הם נרפים, חלל בית-החזה קטן והאויר שבריאות נפלט לו אט אט החוצה. מאחר ותהליך זה הוא פסיבי הוא לוקח זמן רב יותר, כך שזמן כל נשימה מחולק ל 1/3 שאיפה ו- 2/3 נשיפה.

האוויר שסביבנו מכיל בעיקר חנקן – גז שאינו משפיע על תהליך הנשימה (78% לערך), בנוסף יש בו בממוצע 21% חמצן, 0.03% פחמן דו-חמצני ואחוז מזערי של מספר גזים נוספים.
כאשר אנו נושפים אוויר מהריאות החוצה הרכב הגזים מעט משתנה: כמות החמצן הננשפת היא 16% וכמות הפחמן הדו-חמצני עולה לכ- 5%.

 

חמצן

פחמן דו-חמצני

גזים אחרים

שאיפה

21%

0.03%

78%

נשיפה

16%

5%

78%