אורח/ת
[התחבר]
לא רשומים עדיין ?
הרשמו עכשיו לקורס מתוקשב !

התעוררה שאלה ? לא הבנתם משהו ? שלחו שאלה וצוות מדריכי בית-הספר יענה לכם תוך זמן קצר:

שיעור משולש החיים (דף 1 מתוך 9)

כפי שלמדנו בשיעור הקודם, בכדי שתאי הגוף יוכלו להתקיים הם זקוקים לאספקה שוטפת של חמצן - גז הקיים באופן טבעי באוויר הנמצא סביבנו בריכוז של כ- 21% וסימונו הכימי הוא: O2.

למדנו גם, כי לאחר שתאי הגוף השונים מקבלים את החמצן ומשתמשים בו לייצור אנרגיה, הם פולטים פסולת המכונה פחמן דו-חמצני וסימונה הכימי הוא CO2.

בכדי שהגוף האנושי יתפקד חייב להיות בגוף מנגנון בסיסי שידאג להכנסת החמצן מהאוויר החיצוני אל תאי הגוף השונים ולסילוק הפסולת מהתאים אל מחוץ לגוף. מנגנון זה בנוי משלוש מערכות מבין מערכות הגוף השונות, מערכות אלה מכונות מערכות חיוניות מאחר ובלעדיהם לא יוכל להתקיים הגוף ולו לזמן קצר.

שלוש המערכות החיוניות:

  • מערכת הנשימה - מכניסה אויר עם חמצן מהחלל סביבנו לתוך הגוף עד לריאות (ובהמשך מסלקת את הפחמן הדו-חמצני מהריאות אל מחוץ לגוף).
  • מערכת הדם - מפזרת את החמצן מהריאות לכל התאים בגוף (ובהמשך אוספת את הפחמן הדו-חמצני מהתאים ומעבירה אותו לריאות לסילוק).
  • מערכת העצבים – מפעילה, מפקחת ומווסתת את פעולות מערכת הנשימה והדם בכדי לוודא אספקה רציפה של חמצן לכל התאים בגוף.

פעולת כל אחת מהמערכות החיוניות משולבת ותלויה בחברתה, אם חלילה תפגע ותקרוס אחת ממערכות אלה, בהכרח יפגעו תוך זמן קצר גם שאר המערכות החיוניות.

מרבית מצבי החירום הרפואיים אותם נכיר במהלך הקורס מושפעים באופן ישיר מתפקודן של מערכות חיוניות אלה, בדפים הבאים נכיר מעט יותר את אופן פעולתן של המערכות החיוניות.